Wat is taalverloedering?

Tja, dit is best moeilijk uit te leggen. Taalverloedering is eigenlijk taalverandering.

Je schrijft bijvoorbeeld per ongeluk: eigenluk. Taalverloedering is net zoiets, alleen doe je het expres. Als je de taal verandert, - zoals waarneer, sgool, ff, of tog - dan verloeder je de taal.

Gevolgen van taalverloedering

Over 50 jaar kan het best zijn dat de taal is aangepast aan MSN-taal. Maar zo ver is het nog lang niet hoor! Maar er zijn jongeren, omdat die nota bene de hele dag op MSN zitten, HUN taal aanpassen aan de MSN-taal. Als dat gebeurt, dan zullen de cijfers van die jongeren van spelling erg snel dalen!

Volgens onderzoek door ons is het gebleken dat veel jongeren MSN gebruiken. 88% heeft MSN en 56% MSN't dagelijks.

Quote

 

 Deze quotes komen van het topic: Stelling: Taalverloedering bestaat niet

"Oké, dus over spellingsfouten zijn we het eens. Die horen niet in de Nederlandse taal. Maar ik denk dat jullie het met mij eens zijn dat 50 jaar geleden ook spellingfouten werden gemaakt en een paar eeuwen geleden de helft van de mensen niet eens kon schrijven. Is het maken van fouten dan taalverloedering?

Laten we het dus eens hebben over bijvoorbeeld het introduceren van Engelse woorden in onze taal: GSM, e-mail, of een woord waar we (voor zover ik weet) geen eens een Nederlands woord voor hebben: Computer.

Of de jeugdtaal: Poekoe, Chill, Watzkeburt;). Ik ben van mening dat deze woorden vanzelf weer verdwijnen. Het is 'hip' om ze te gebruiken, maar toen we ooit een Franse koning hadden was het 'hip' om Franse woorden te gebruiken. Niet echt taalverloedering, dus."
 
 
 
"Taalkundig gezien is er geen enkele aanleiding om je te verontrusten over taalverandering. Talen zijn door de eeuwen heen keer op keer zonder problemen veranderd. Het taalsysteem controleert zichzelf als het ware doordat de luisteraars en lezers bepalen welke verandering wel of niet acceptabel is. Zolang elke taal alle 'gedachten' kan uitdrukken is er ook op dat vlak geen probleem. En ga maar na, ook in een pidgintaal zoals die door jongeren op bijvoorbeeld MSN wordt gebruikt kun je alles uitdrukken wat je ook in het Standaard Nederlands kan.
Esthetisch gezien vind ik keurige foutloze teksten veel beter dan teksten die vol breezertaal en fouten staan. En met mij vele anderen, al het officiële taalgebruik vindt bijvoorbeeld plaats in het Standaard Nederlands. De reden dat je kan spreken van taalverloedering is dus esthetisch en niet taalkundig."
 

 
"Stelling: Taalverloedering bestaat niet

Hier ben ik het niet mee eens, taalverloedering bestaat wel degelijk, alleen in een andere vorm dan wordt beschreven in de beginpost met de stelling. Taal verandert inderdaad voortdurend, alleen ontwikkelingen als "Breezer"-taal en allemaal verschillende (jongeren-) talen die jongeren onder elkaar spreken zie ik niet als een verloedering van de taal. Dit zijn ontwikkelingen die overal zullen ontstaan waar meerdere culturen van een jonge (of zelfs oudere) generatie samenleven. Dit hoeft niet persé verloedering van de taal voor te stellen. Het kan wel zorgen voor bepaalde communicatie-kloven, maar ooit zullen deze jongeren ook in de samenleving aan de gang moeten. Huisje, boompje, beestje, en niet te vergeten een baan. Voor een groot deel zal het met iedereen vanzelf wel min of meer 'goed komen'.

Toch ben ik, zoals ik net zei, een tegenstander van de stelling dat taalverloedering niet zou bestaan. Dit is omdat de spelling tegenwoordig erg achteruit gaat. Dit hoeft niet persé een nieuwe ontwikkeling te zijn, de Nederlandse taal zal altijd natuurlijk al voor de nodige spelfouten hebben gezorgd. Echter is het onderwijs op school tegenwoordig totaal niet meer gericht op spelling en correcte grammatica. Ik durf met enige zekerheid te zeggen dat 4 op de 5 jongeren tegenwoordig heel regelmatig fouten maken in de D's en de T's. Dit zie ik wel als taalverloedering. Er zijn nog altijd mensen die deze fouten amper tot niet maken, dus het is gewoon mogelijk. Tevens zie je tegenwoordig dat jongeren er totaal niet meer om geven als ze zo'n spelfout maken. "Ja, boeiend. Het is duidelijk wat ik wil overbrengen". (En dan hopen dat ze 'Boeiend' met een D op het einde schrijven).

De trend tegenwoordig is om er maar aan toe te geven en het te laten. Las dan een groot blok in op school bij Nederlands met spelling. Corrigeer op proefwerken (zelfs bij proefwerken voor maatschappijleer bijvoorbeeld) en andere vakken ook op de D's en T's (En reken daar op af?). Bij ons op school bij Nederlands wordt er niets aan gedaan als je in een werkstuk spelfouten maakt. Er komt een rode kringel omheen, maar daar stopt het dan ook bij. Ga punten aftrekken! Het is niet voor niets Nederlands? Leer het de leerlingen dan ook goed.

Kortom, taalverloedering bestaat wel degelijk. Het is 'slechts' onderscheid maken tussen wat een 'tijdelijke trend' is en wat werkelijk verloedering is. Als dat onderscheid is gemaakt is het misschien wel een goede optie om er wat aan te gaan doen!

Maak jouw eigen website met JouwWeb